Fel

Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.

Första svenska studien som experimentellt undersöker inredningens effekt på lärande

Utifrån moderna teorier om lärande har många skolmiljöer gått från klassrum med katederundervisning till öppnare landskap med platser för olika slags aktiviteter, så kallad multimodal inredning. Multimodal är ett begrepp hämtat från didaktisk design och innebär att lärmiljön inte består av 30 likadana bänkar och stolar som riktas mot en whiteboard, utan istället innehåller olika typer av möbler som syftar till att stödja olika pedagogiska syften. 

Dessa nya utbildningsmiljöer röner stort intresse från skolor, skolinredningsföretag och arkitekter nationellt och internationellt sedan ett tiotal år. Men sättet att inreda och det arbetssätt som följer av inredningen är fortfarande nytt och oprövat.

Svensk forskning har hittills varit mycket begränsad när det gäller hur klassrummens inredning påverkar elevers lärande och lärares möjligheter att undervisa. Under läsåret 2018/2019 finansierade Lekolar därför den första svenska studien som specifikt undersöker vilken effekt skolors inredning har på lärandet. Studiens mål var att förstå på vilket sätt klassrumsmiljön påverkar olika faktorer som i tidigare forskning visat sig vara viktiga för att undervisningen ska fungera väl: studiero, ledarskap, anpassningsbarhet för individuella behov och variation i undervisningssätt

Studien har utförts av Frida Brismar Pålsson som är specialist i lärmiljöer. Fyra skolor i Stockholms kranskommuner och ca 200 elever i årskurs 5 har deltagit i studien. Resultaten presenteras våren 2020.

Frida Brismar Pålsson
Frida Brismar Pålsson, specialist i lärmiljöer och skolhusplanerare.

Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.