Fel

Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.

P g a driftstörningar hos vår telefonileverantör har vi problem med telefonmottagningen.

Vi arbetar för att komma till rätta med detta och ber om överseende. Välkommen att lägga din order via webbshoppen eller mejla din beställning till kundtjanst@lekolar.se

Pedagogik i utemiljö

Nu kan du äntligen öppna dörren till ändlöst stora ”utbildningslokaler” utomhus. Vi tipsar om hur du kan använda utemiljön som scenografi, pedagogiskt redskap, ateljé, samlingsplats med mera. 

 

Berättande

En saga eller berättelse kan få ett större djup då miljön runt om blir till en kuliss. Det samma gäller om barnen spelar upp en teater. Även i vardagen, när saker ska introduceras eller redovisas av barn eller vuxna, så görs det med fördel ute på plats.

 

DRAMA


Var finns platsen där de tre bockarna Bruse träffade på trollet? Självklart inte långt härifrån. Vi tar med oss rekvisitan och spelar upp teatern på plats. Barnen tränar bland annat sin kommunikationsförmåga, sin inlevelseförmåga, sitt kroppsspråk, sin koncentration, sin fantasi samt turtagning.

 

 

SAGOSTUND

I sagans värld suddas gränserna mellan fantasi och verklighet ut. Att höra sagan eller berättelsen utomhus eller i skogen förstärker upplevelsen. Barnen tränar bland annat på att lyssna, koncentrera sig, fantisera och skapa inre bilder.


Samspel

Det häftiga är att man idag vet att lek och lärande sker i samma del av hjärnan. När barnen leker, gör aktiviteter eller bara möts för att prata så tränas både kommunikationsförmågan och den sociala förmågan. Genom lek och rollspel erfar och härmar barnen det som de ser och upplever bland kamrater, hos vuxna och i samhället.

 

ROLLEK

   

Genom rolleken tränar man språket och kommunikationsförmågan. Barnen lever sig in i olika roller och kan på så vis också utveckla den empatiska förmågan. Känslor, erfarenheter och upplevelser från omvärlden bearbetas och testas genom lek.

 

 

Utförande

Nyfikenhet och lust ligger till grund för det utforskande arbetssätt som man idag har på många förskolor och skolor. Man utgår då oftast från barnens olika kunskapsnivåer, erfarenheter och frågeställningar när man tillsammans undersöker, experimenterar, dokumenterar, skapar, bygger, jämför, sorterar och provar olika saker.

 

GEOMETRI


Upplev tvådimensionella eller tredimensionella geometriska former i utemiljön och leta efter likheter och skillnader mellan dem. Hörn, kanter, streck eller böjda linjer – vad kan de tillsammans bilda? Ännu häftigare är det att få uppleva formerna med hela sin kropp och alla sina sinnen. Barnen tränar sin rumsliga förmåga samt förståelse för geometriska former.

 

 

 KONSTRUKTION

Hur härligt är det inte att få lov att bygga och konstruera riktigt stort? På gården kan det bli verklighet med härliga lättviktsklotsar eller med mjuka tegelstenar. Hållbarhet och stabilitet prövas samt koncentration, finmotorik och känsla för former och estetik utvecklas under aktiviteten.

 

 

SORTERING


I sorteringsprocessen tittar man på likheter och skillnader. På vilket sätt kan saker höra ihop med varandra? Är det kanske färgen, formen, storleken, användningsområdet eller typ av sak som gör att de passar bra ihop som en kategori? Genom aktiviteten tränas till exempel färg- och formseendet, finmotoriken samt kategoriseringsförmågan. Gör man aktiviteten tillsammans med någon så tränas också kommunikationsförmågan med tillhörande beskrivande och matematiska begreppp.

 

 

 MATEMATIK

Ett ämne som verkligen fungerar bra att uppleva utomhus är matematiken! Genom olika aktiviteter och lekar kan man träna det mesta som rumsuppfattning, tal, matematiska begrepp, sortering, diagram etc.

  

 

GEOGRAFI


Vad heter Portugals huvudstad, vad har de för flagga eller hur långt är det till Saharaöknen? Även på rasten kan de geografiska frågorna dyka upp och då hittar vi enkelt svaret på dessa fina kartor för utomhusbruk.

 

 

ASTRONOMI

Hur stort är jordklotet jämfört med Jupiter? Hur långt är det mellan solen och Saturnus? Med hjälp av detta härliga planetset kan man skapa en tredimensionell uppsättning av vårt närområde i universum. Prova också att lägga ut planeterna efter det korrekta avståndet mellan dem fast i förminskad skala i meter istället, det är mycket talande och effektfullt, men bered er på en promenad då det är som längst 900 meter från solen till Neptunus. Jorden ligger endast 30 meter bort.

 

 

 UTFORSKA


Vad döljer sig under sanden? Kan man ta reda på det utan att gräva? Ja, med dessa smidiga metalldetektorer kan vi lätt hitta de gömda skatterna innan tjuvarna gör det och samtidigt lär vi oss vad som är gjort av metall.

 

 

EXPERIMENTERA MED VATTEN

Vatten är alltid spännande! Genom vattenleken får man en större förståelse för matematikens volym eller fysiska aspekter såsom ytspänning. Vad flyter och vad gör det inte? Hur kan man få fart på vatten och hur kan man använda den farten?

 

 

 SKAPANDE UTOMHUS


Gör som de stora konstnärerna och måla din tavla ute i naturen. Med dessa genomskinliga stafflier kan du ännu lättare måla av något. Genom aktiviteten tränas bland annat finmotoriken, koncentrationsförmågan, kännedom om färg och form samt att det blir ett estetiskt uttryck för att beskriva en känsla eller för att förmedla något.

 

Krypin

I en vardag med många aktiviteter och skilda tempon behövs platser med lugn och ro. Barnen bör kunna dra sig tillbaka och få vara i fred en stund. Ett litet krypin, gärna i anslutning till där aktiviteterna sker. En plats där man kan sitta lite vid sidan om – i sin egen värld, men ändå kan kika ut på det som pågår runt omkring. Det kan också vara skönt att sitta här med en vän.

 

KRYPIN

En "egen" plats i utemiljön som känns enskild men för den skull inte helt avskild.


Fysisk aktivitet

Vi vet idag att de flesta lär sig bättre när de får använda hela sin kropp och alla sina sinnen. En aktivare vardag med mycket rörelse bidrar till bättre hälsa och ökad förmåga till koncentration. Att vara utomhus är bra i sig, men med lite fler fysiska utmaningar blir gården en ännu bättre plats. Med lite fantasi kan omgivningarna till exempel förvandlas till en arena där en variant av tv-programmet Gladiatorerna kan utspelas. Som du ser på bilderna antog vår testpanel utmaningen.

 

Rekreation

Under en aktiv dag på förskolan eller i skolan behöver man även få ”ladda batterierna”. Matstunderna – frukost, lunch och mellanmål – bör inramas av en lugn och skön miljö, så varför inte ha dem utomhus när vädret tillåter?  Kanske kan även skolbarnen få något skönt ställe att vila på ute på gården?

Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.