Utomhuspedagogik för förskolan
I dessa tider får vi hjälpas åt att tänka nytt och annorlunda för att anpassa oss till covid-19. Det kan exempelvis innebära att utrusta sig med rätt hygieniskt material men framför allt att skapa möjlighet till utomhusundervisning och utomhusaktiviteter.
Att barn får leka och lära utomhus genom utepedagogik är alltid spännande och viktigt på flera sätt. Utemiljöer motverkar stress, ökar den fysiska hälsan och stimulerar hjärnans utveckling. Att försöka skapa en så varierad och genomtänkt förskolegård som möjligt gör att barnen kan relatera till miljön på olika sätt. När man planerar gården så kan man se det som att det behövs flera ”rum” i utemiljön som stimulerar till många olika aktiviteter. Platser där barnen kan leka, lära, utforska och upptäcka saker. Det behövs också rum dit barnen kan dra sig undan för att få vara i fred, antingen för sig själva eller tillsammans med en kompis. Finns det grönområden med kuperad terräng, buskar och träd på gården eller i närområdet så är det ett plus som gynnar barnen lite extra.
Hur ser utemiljön ut på din förskola?
Utomhusmiljön och inomhusmiljön bör komplettera varandra men ibland också spegla varandra. Man brukar säga att det man kan göra inne ska man också kunna göra ute. Fundera på hur ni temporärt eller mer permanent kan flytta ut olika lärsituationer och ämnen till att fungera utomhus. Kan ni kanske förvara matematikmaterial i uthus eller på lämpliga vagnar att köra ut? Kanske kan någon av pedagogerna på förskolan gå ut före dess att barnen kommer ut, och plocka fram/inspirera med härligt material för lek och/eller lärande vid några olika stationer?
Pedagogiska produkter och aktiviteter
Hos oss på Lekolar finner du en mängd produkter och lösningar för att skapa ännu fler goda lärsituationer för dig som utomhuspedagog på förskolan. Spana in passande produkter och möbler i menyn. Och ta gärna del av våra pedagogiska utomhusaktiviteter.