Smält kokosfett i ljuskannan eller i ett vattenbad.
Blanda gärna olika typer av fågelfrön t.e.x. solrosfrön och hampafrön.
Fröblandningen fördelas i de formar som maten ska gjutas i och det smälta kokosfettet hälls försiktigt över.
I rumstemperatur stelnar kokosfettet långsamt. Vänta ca 15 minuter och rör sedan runt försiktigt i formen med en sked eller en glasspinne för att fördela frön i fettet.
Låt maten torka i sina formar över natten. För snabbare torkning kan maten placeras i kylskåp.
I detta exemplet har vi gjutit fågelmaten i plastmuggar.
Glöm inte att gjuta in garnet i pucken så det går att hänga upp den i trädet.
Försök göra hål i botten av plastmuggen så snöret kan dras genom hela pucken. Detta för att en glasspinne ska kunna fästas under, som sittpinne till fåglarna.
Färdig fågelmat som inte hängs ut direkt ska förvaras svalt i kylskåp eller ute.