Fel

Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.

P g a driftstörningar hos vår telefonileverantör har vi problem med telefonmottagningen.

Vi arbetar för att komma till rätta med detta och ber om överseende. Välkommen att lägga din order via webbshoppen eller mejla din beställning till kundtjanst@lekolar.se

Intervju med Ola Wihlborg

Intervju med Ola Wihlborg

Ola Wihlborg är en av Sveriges främsta designers. Hans kollektion med träleksaker för Lekolar känns lika tidlös som trendig. Kollektionens design är formren och de fåtal färgerna harmoniska. Konceptet är väl sammanhållet och tydligt.

– Det har varit ett jättekul uppdrag, men inte helt enkelt. Jag har haft stor respekt för uppgiften. Som tur var tog jag tidigt in experthjälp, berättar kollektionens formgivare Ola Wihlborg.

Olas tillfälliga konsult var hans fyraåriga dotter. Hon står mitt i målgruppen 3–6 år och har fungerat som bollplank och lektestare. Hennes pappa är en av Nordens främsta formgivare, på senare tid kanske mest känd för korgen Code i pulverlackad metall. Denna redan ikoniska korg, för ved eller tidningar, fick faktiskt designvärldens främsta utmärkelse – Red dot design award.

Olas formgivning syns inte bara i exklusiva heminredningstidningar världen över. Han ligger också bakom fler än hundra olika IKEA-produkter. Allt från välkända soffgrupper, till den där stekspaden de flesta av oss vänder fiskpinnarna med.

– Leksaker är en utmaning. Det roliga är att jag tvingas leta fram min egen lekfullhet och försöka sätta mig in i hur barnen känner och gör. Då måste man bokstavligen ner på knä, förklarar Ola. Uppdragsgivarna på Lekolar gav honom en genomtänkt strategi för kollektionen. Kraven och önskemålen var noga specificerade avseende säkerhet, material, funktion och inte minst en kvalitet som ska hålla för flera timmars lek om dagen i många år. Träet är genomgående FSC-märkt och till övervägande del plywood.

– En spännande förutsättning var att de olika leksakerna ska öppna upp för lek där många kan delta, säger Ola och tar kollektionens stora träbil som exempel.

Han pekar och visar hur bilen kan rymma fyra barn. Designen är sparsmakad och stilren med subtila inslag av både retro och serievärld. Ola lyfter på motorhuven. – Och här kan väl några stå och meka, säger han och skrattar. De flesta leksakerna i kollektionen är öppna och kan användas från flera håll.

Att kollektionen är så formren och snål med detaljer är en del av strategin, förklarar han. Enkelheten ska utmana barnens fantasi och kreativitet. Det viktiga är det som händer inuti och mellan barnen.

– Leksakerna är bara spelplan och rekvisita för äventyren. När produkterna är lite sparsamma med detaljer, kan leken få ta sina egna vägar. Färgskalan är glad men något nedtonad. Ola fick en
färdigkoordinerad Lekolarpalett med ett fåtal färger. – Jag tycker att Lekolar har en vettig strategi där. Det finns forskning som tyder på att mindre barn utsätts för alldeles för många sinnesintryck. De är ständigt omgivna av ljud, form, rörelse, många starka färger med mera.

Eftersom färgskalan även går igen i vissa av Lekolars övriga förvaringsmöbler och inredningsdetaljer blir miljön lugnare och mer harmonisk. Vilken är då slutligen Olas egen favorit av leksakerna?

– Jag måste erkänna att jag är ganska svag för det stora dockhuset i tre våningar med penthouse. Lika modernt som funktionellt. Det var roligt att få föra in lite kubistisk arkitektur, avslutar Ola Wihlborg.

 

 

Dockhuset med kubistisk arkitektur. En av Olas egna favoriter i Playwood-kollektionen.

Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.