Fel

Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.
Du gjorde en kopia av listan \"{0}\". Den heter \"{1}\".

Viktig information

På grund av systemuppdateringar kan det idag förekomma problem med att se vissa produkter på vår webbshop. Vi ber om ursäkt för detta och ber dig kontakta kundtjanst@lekolar.se för frågor och beställningar.

Pressmeddelande 2020-11-12

Lekolar investerar i XRF-teknik för en giftfri skola och förskola

Som en av endast ett fåtal aktörer i branschen, investerar Lekolar i en avancerad XRF-scanner. Tekniken gör det möjligt att detektera exempelvis tungmetaller i företagets produkter.

Lekolar är Skandinaviens marknadsledande leverantör av möbler, leksaker och förbrukningsmaterial till förskola och skola. En bärande del i företagets affärsstrategi är ett närmast minutiöst hållbarhetstänk som sedan länge fått genomsyra verksamhetens alla delar. 

– Våra hundratusentals små slutanvändare i hela Norden gör att vår hållbarhetsstrategi känns ganska självklar. Vår VD och styrelse är mycket engagerade i vårt ständigt fördjupade hållbarhetsarbete, förklarar Lekolars miljöchef Pierre Lennartsson.

Ett fåtal aktörer i branschen har investerat i XRF-teknik. Principen är att strömmen leds genom ett röntgenrör som skapar joniserad strålning. När scannern riktas mot materialet träffar strålningen atomernas elektroner så att dessa slås ut från atomen och kan detekteras.

– XRF-tekniken gör det enkelt att exempelvis upptäcka tungmetaller i olika produkter. Scannern kommer inte att ersätta de noggranna tester vi redan nu genomför, men det ger oss en chans att göra stickprov om det uppstår misstankar, eller i samband med nya leverantörer, säger Pierre och visar upp den handhållna scannern.

Investeringen är allt annat än blygsam och dessutom omgärdad med vissa restriktioner.

– Det krävs bland annat tillstånd av Strålskyddsmyndigheten. Vi skapar nu en särskild mätplats i vårt testlabb. Det känns bra att på detta sätt kunna ta ytterligare ett steg för en hållbar och giftfri miljö för våra barn och ungdomar. 

Läs mer om vårt gedigna miljö- och hållbarhetsarbete HÄR

Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.