Viktig information
På grund av systemuppdateringar kan det idag förekomma problem med att se vissa produkter på vår webbshop. Vi ber om ursäkt för detta och ber dig kontakta kundtjanst@lekolar.se för frågor och beställningar.
Idrottsläraren och beteendevetaren Mark Siegbahn har ett brinnande intresse för beteendevetenskap, ledarskap och hjärnan. Med konceptet Beteendedesign i skolan och det uppmärksammade projektet Hjärna-Puls-Glädje skapar han bättre förutsättning för lärande i skolan.
Beteendedesign handlar ytterst om att utforma den fysiska och psykosociala skolmiljön så att eleverna kan fatta bra beslut.
Allt började på Drottninghögsskolan med en lite stökig femteklassare som Mark ibland lät vara med som hjälpreda på idrottslektionerna.
– Jag märkte hur lugn han blev av att få röra på sig och började själv fördjupa mig i forskningen om sambandet mellan rörelse och inlärning.
Han fick snabbt med sig rektorn. Tillsammans med klasslärarna började han prova lite nya grepp och idéer med fokus på rörelse och inlärning.
– Jag sågade bland annat av stativet på en spinningcykel och lät eleverna sitta och trampa under lektionerna. Flera testade även så kallade Brain Breaks, ett par minuters rörelseaktivitet, mitt i lektionen. Det största steget var att helt sonika slopa alla förmiddagsraster och istället låta hela skolan delta i ett rörelseglatt pulspass varje dag. Utöver planerade rörelseaktiviteter ingår ett genomtänkt värdegrundsarbete, flexibla klassrum, utomhuspedagogik och tvärpedagogiska kopplingar.
– Det blev väldigt uppskattat och vi märkte nästan direkt att något hände med stämningen på skolan. Elevernas koncentrationsförmåga förbättrades och skolans atmosfär blev lugnare, berättar Mark Siegbahn.
En sen kväll fick Mark och hans kollega Christoffer Pedersen en idé. På Facebooksidan "Kvarsittningssnack" och Instagramkontot ”beteendedesigniskolan” la de ut en förutsättningslös förfrågan. Fanns det möjligen någon skola var intresserad av att delta i ett fördjupat projekt utifrån deras koncept Drottninghögsskolan?
– Vi fick svar samma kväll från Nina Elgán som är rektor på Ryssbyskolan. Tillsammans med henne och hennes kollegor implementerar vi nu beteendedesign på skolan. Lekolar sponsrar projektet.
Till redan vunna insikter om rörelseglädje kopplar man bland annat fördjupade kunskaper från hjärnforskningen.
– Vi försöker skapa situationer som positivt påverkar elevernas nivåer av dopamin, serotonin, endorfin och oxytocin. Ämnen och hormoner som påverkar motivation, relationer, glädje med mera.
Lekolar gick tidigt in och stöttade projektet på Ryssbyskolan ekonomiskt, med bland annat utrustning och kunskap. Tillsammans med Mark och Christoffer har man nu tagit fram två paket med produkter och självinstruerande aktivitetskort.
– Det är övningar där pedagogen enkelt kan skapa bättre förutsättningar för samarbete, motivation, stolthet och glädje. Även eleverna har varit delaktiga i processen.
Produktpaketen sänker tröskeln för de skolor som enkelt vill ta de första stegen mot en mer beteendedesignad och rörelseglad skola.
– Klassro-paketet ger förslag på roliga brain breaks under lektionerna och Pulsglädje-paketet ger tips på rastaktiviteter, avslutar Mark Siegbahn och tillägger att fler paket från Lekolar är på gång.