Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.
Du gjorde en kopia av listan \"{0}\". Den heter \"{1}\".

Viktig information

På grund av systemuppdateringar kan det idag förekomma problem med att se vissa produkter på vår webbshop. Vi ber om ursäkt för detta och ber dig kontakta kundtjanst@lekolar.se för frågor och beställningar.

 

Hållbar och inkluderande kreativitet

Under 2022 invigdes Wanås Konsts året-runt-lokaler för barn och ungdomspedagogiken – en stor dröm gick i uppfyllelse. Verksamheten erbjuder ändamålsenliga, tillgängliga, kreativa och progressiva konstaktiviteter för barn, unga, vuxna och seniorer med eller utan funktionsvariationer, året-runt, i ur och skur. 

Lekolars duktiga inredningsarkitekt Jessica Svensson samarbetade med Wanås Konsts pedagoger Malin Gustavsson och Elin Magnusson för att skapa hållbara, inkluderande och tillgängliga lokaler. Malin och Elin hade som önskemål att möbleringen skulle ge en direkt känsla av inkludering med flexibla möbler som enkelt kunde förflyttas för att skapa större och mindre grupperingar. Val av stolar var också essentiellt, pedagoger och barn skulle sitta bra och ergonomiskt. Det fanns också önskemål om att kunna skärma av och skapa rum-i-rummet. Detta tog Jessica fasta på i val av både funktionella och färgglada möbler och ergonomiska lösningar. Färgerna på stativen diskuterades fram tillsammans, där en färg valdes för varje konststudio. Detta är en av 3D-skisserna från projektet:


3Dskiss_wanås_1200x500_3.jpg

Möblerna som har använts är återbrukade möbler från Lekolars sortiment hämtade från vår egna RE:USE-webbshop och har sedan lackerats om i önskade färger. Är du intresserad av att titta närmre på inredningen som Lekolar har skapat tillsammans med pedagogerna? Välkommen att kontakta vår projektsäljare Alexander Englund på 070 - 520 96 01.  

Wanås Konst är en internationell skulpturpark och centrum för konst och lärande som drivs av den ideella stiftelsen Wanås Utställningar beläget i skånska Knislinge. Varje år möter Wanås Konsts pedagoger omkring tiotusen barn i aktiviteter på Wanås, i skolan och på fritiden.

I de nya året-runt-lokalerna som Lekolar har varit med och inrett vill Wanås Konst växla upp och ta större ansvar för regionens barn och unga och deras möjligheter att i praktiska verkstäder möta samtidskonsten och dess utövande konstnärer året runt. Såhär svarar Wanås Konsts pedagog Elin på vad hon och kollegorna tycker om de nyinredda lokalerna:

Elin_1200x400.jpg

Vad var er vision när Wanås Konst Studio skulle möbleras?
Med våra nya verkstäder ville vi skapa en plattform för nya galna idéer där nyfikenhet alltid får ta plats och uppmuntras – vi behövde flexibla möbler som kan flyttas runt beroende på aktivitet. Vi önskade hjul på alla möbler! Det var också viktigt för oss att verkstäderna skulle vara tillgängliga för alla med eller utan funktionsvariationer. Konst och kreativitet låter oss blicka mot nya horisonter, höja våra ambitioner och tänja på gränserna för det som fanns tidigare. Vi ville att våra nya verkstäder skulle vara inbjudande och inspirerande – färgerna var viktiga!

Hur trivs ni med de nya lokalerna?
Vi ”nyper oss i armen” varje gång vi går in i våra nya verkstäder! Lekolars inredningsarkitekt Jessica Svensson, lyssnade på våra önskemål och har skapat en inredning som är flexibel, inbjudande och inspirerande.


Vad är bättre nu i jämförelse med innan?
Det är svårt att inte säga ALLT eftersom vi fått nya verkstäder där vi kan vara året runt. Och förutom värme, vatten och toaletter så är möblerna jätteviktiga. Tidigare hade vi till exempel väldigt tunga bord och det var omöjligt att möblera om ett rum utan att vara flera personer som lyfte och bar. Med våra nya möbler från Lekolar kan vi lätt möblera om och skapa rum för olika aktiviteter.


Några favoritmöbler eller favoritrum?
Vi gillar Karoline-stolen för att den är skön att sitta på, lätt, smidig att stapla och för att den är gjord av återvunnet material. Våra nya verkstäder har fått olika färger - rosa, grönt och gult. Den rosa verkstaden har blivit en favorit med härliga draperier som gör att vi kan skapa ett ombonat rum-i-rummet för lugna aktiviteter.

 

Gult är inte fult

När du besöker Wanås Konst Studios kommer du först i kontakt med den inspirerande uteverkstaden. Härifrån är man omgiven av vacker natur och med hjälp av taket ovanför verkstaden bildas ett mysigt rum-i-rummet. Du kan här nå den första av tre verkstäder som genomsyras av accentfärgen gul. En känsla av pirrande lycka sprids genom kroppen när ögonen nås av de gula stativen på möblerna och den gigantiska väggmålningen Another World av Beatrice Alemagna. Här möts konsten, möblerna och det råa rummet på ett utomordentligt sätt - gult är definitivt inte fult!

 

 

Mot en gigantisk väggmålning Another World av Beatrice Alemagna syns arbetsbord Kraft, ett bord som är som gjort för kreativt skapande. Vid bordet står Wanås Konsts pedagog Elin, sittandes på bordet syns Lekolars inredningsarkitet Jessica och vid whiteboarden står en av Wanås Konsts anställda. 

Förutom arbetsbordet har rummet inretts med pall Multi, fällbord Ola, Fixa skissförvaring och den smidiga whiteboarden One mobil på hjul. Hängaren är en speciallösning gjord av Wille grundsats T-stativ på hjul och Wille kroklist. Stativen är omlackerade i den gula kulören RAL 1016 med glans 30.

 

Jag ska bygga hela världen lilla mamma...

När Lekolar var på besök i Wanås Konst Studio passade vi på att ta med oss lite kreativt material från vårt sortiment att testa i lokalerna. Vi provade bland annat att måla på stenar och skapa med lera.

När Lekolar inte är på besök får skolelever (som nyttjar lokalerna mest) testa på att exempelvis bygga tredimensionella skulpturer av kartongklossar, prova på skugg - kroki eller lära sig göra pappersmassa. 

Det är inte konstigt att skolelever och människor i alla åldrar älskar att hänga här. Miljöerna, de praktiska möblerna och allt härligt material får igång skaparlusten hos de flesta. 

 


Grönt är skönt

När vi går in i den andra av tre verkstäder är det som att gå rakt in i en skogsvägg. Här är det grönt vart man än tittar. Den ljuvliga gröna nyansen RAL 6024 med glans 30 finns på de återbrukade Matte-stolarna, 12:38-borden och vår smidiga vagn Cool på hjul. På den gröna fondväggen ovanför den stora vasken hänger Wille skohylla med dropplåtväggskenorna Wille lackerade även dem i RAL 6024 med glans 30.

Wanås Konsts pedagog Elin visar här barnen tekniken "Meditativ action painting" inspirerad av konstnären Jeppe Hein, som de sedan själva ska få prova på. Detta är en annan typ av sätt att måla som kräver full koncentration och där slumpen skapar målningen. En av flera tekniker som får barnen att lägga fokus på processen, väcka lusten att prova, utforska och våga tro på sina egna idéer och uttryck. 

 


Lackat var det här

Med hjälp av ett lokalt företag i Osby kunde de återbrukade möblerna få ny härlig färg på stativen. För den gröna kulören valdes RAL 6024 med glans 30, för den gula kulören valdes RAL 1016 med glans 30 och för den rosa RAL 3015 med glans 30. 

Här nedanför gjorde vi ett besök på lackeringsfirman och kunde följa stativen från ofärdiga till "under besprutning" till klara. Så häftigt!

 


Gröna och gula favoriter

Vi älskar våra funktionella Altudo-bord, hängare, bordsskärmar Silent Space Blazer och UPis1-pallar. Altudo-bordet går att ställa in i olika höjder som gör att bordet går att anpassa oavsett om du vill stå, sitta eller rulla in med en rullstol. Behöver du skärma av dig för att få lugn och ro? Då finns våra Silent Space-bordsskärmar i en mängd härliga kulörer. Med våra praktiska hängare utav Wille grundsats med T-stativ och Wille kroklist får det mesta plats och kan dessutom förflyttas då hängaren är på hjul.

 


Roligare med rosa

I den sista pedagogiska verkstaden är temat rosa. Här finns plats för både skapande, teater och/eller avskildhet. Scentrappan är flyttbar och kan användas till publiken som beskådar skådespelet, som hängyta för läsning, utställningsyta för kreativa alster eller som sittplats vid en föreläsning. I hörnet där scentrappan står finns draperier som gör att man enkelt kan skärma av och skapa en rum-i-rummet-känsla. 

I en annan del av rummet finns det en rejäl vask att tvätta av allt från penslar till färgkoppar i. Ovanför syns vår smidiga Wille skohylla med dropplåt. På Wille ställer pedagoger och besökare saker på tork då vatten och annat fångas upp av dropplåten.

På bilderna i mitten finns bord Altudo, stol Karoline, hängaren (Wille grundsats T-stativ med Wille kroklist), bordsskärm Silent Space Blazer och en glad inredningsarkitekt.

Längst ner syns 12:38-borden tillsammans med stol Karoline som gör det enkelt att möblera om tillsammans med vagn Cool. Vid bordet sitter Daisy och skapar kreativa alster på Lekolars dubbelsidiga bordsstaffli med våra färgpennor Jumbo i praktiskt träställ. Staffliet och färgpennorna tog Lekolar med sig för att testa i verkstäderna och är inte något som används på Wanås Konst i vanliga fall. 

De rosa stativen är omlackerade i RAL 3015 med glans 30.

 


Utomordentligt konstnärligt utomhus

Konsten finns överallt på Wanås och det är viktigt för verksamheten att kunna förflytta sig från insidan till utsidan för skapande. Våra runda picknickbord Rörvik gör att alla kan se varandra, samtala kring konst och skapa egna kreationer. Den släta ytan på bordet är ett bra underlag för att prova på olika tekniker och arbeta med olika material. 

Wanås Konst har också blivit utrustade med den smarta förvaringslådan Rabo (Psst! En storsäljare hos oss och älskad av förskolor och skolor runt om i landet). Lådan gör det enkelt att plocka i och ur det utematerial man har till barnen. 


Kontakta oss gärna

Förälskade du dig i en speciell möbel eller kanske hela lösningar? Behöver du nya elevbord, elevstolar eller förvaringsvagnar till förskolan eller skolan? Vi finns här oavsett vilka frågor eller funderingar du har. Välkommen att kontakta vår kundtjänst på 0479 - 199 00 eller kundtjanst@lekolar.se. Du kan också kontakta din säljare direkt här.

Kontakta Wanås Konst

Vill du veta mer om Wanås Konst Studio eller boka in ett besök med er skolklass? Läs mer på Wanås Konst hemsida eller kontakta pedagogik@wanaskonst.se


Bläddra digitalt

Läs mer om Wanås Konst och Lekolars hållbarhetsarbete i magasinet "Use and reuse" nedan. Välkommen att kontakta kundtjanst@lekolar.se och du vill ha ett fysiskt exemplar hemskickat. 

 

Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.