Du har kanske hört begreppet "Makerspace" tidigare? Om inte så är ett Makerspace en innovativ och kreativ lärmiljö där bland annat slöjdämnet och teknikämnet får mötas. I denna miljö får eleverna möjlighet att arbeta ämnesövergripande med analogt och digitalt skaparmaterial. Här får eleverna utforska fritt och testa sina entreprenöriella förmågor där designprocess och idérikedom står i centrum. Ett Makerspace behöver inte vara statisk utan formas och förändras efter de behov som uppstår och de personer som använder miljön. Vi har smarta förvaringslösningar för ett mobilt och föränderligt Makerspace.
Det är inte konstigt att antalet Makerspaces ökar på skolor och högskolor i Sverige - för hur härligt låter det inte?
Bläddra direkt i den digitala versionen av vårt inspirerande Makerspace Magazine för skola. Du kan också kostnadsfritt beställa ett fysiskt exemplar genom att mejla oss på kundtjanst@lekolar.se eller ringa oss på 0479-199 00.
Ett Makerspace fungerar som en öppen lärmiljö och behöver en bra uppsättning av olika mobila och fasta inredningslösningar. Här är några av våra favoriter:
Inspireras mera av våra färdiga inredningslösningar för skola och förskola. Här får du tips på hur kan skapa pedagogiska och inspirerande lärmiljöer i sann Makerspace-anda. Nedan kan du se några av våra favoriter. Vill du spana in alla våra inredningstips? Då hittar du dem här.
Gör plats för teorin i praktiken. Vi har skaparmaterial för både småskaliga och storskaliga Makerspace i skolan. Med en bra uppsättning av produkter från områden som teknik, programmering, konst, hantverk, träslöjd, metallslöjd och textilslöjd blir det lätt att våga testa och skapa. Här är några av våra favoriter:
Har du idétorka? Det händer alla kreativa själar. Vi har pysseltips som kickar igång kreativiteten och "makern" i dig. Nedan kan du se några av våra pedagogiska tips och pyssel för skola. Vill du ha fler tips? Spana in alla här eller besök våra kollegor Hospedagogerna.
Tack vare Lekolars samarbete med Hands-On Science kan vi nu erbjuda flera olika fortbildningar i programmering och digitalisering för skola, förskola och fritidsverksamhet. Läs mer här.
Maker-Lab på Tekniska museet syftar till att öka intresset för teknik, digitalisering och material av olika slag – både naturmaterial och konstmaterial. I skapandet av Maker Lab har Tekniska samarbetat med Lekolar och Hands-On Science som har bidragit med material och innehåll. Läs mer om Maker-Lab i vårt senast Makerspace-magasin.
Om du kan du föreställa dig något – då går det också att skapa. Det är den enkla filosofin bakom den internationella makerkulturen. En ”maker” är enkelt uttryckt en gör-det-självare. Namnet kommer från The Maker Movement, en global subkultur som snabbt har spridit sig från USA. Här förenas modern teknologi med traditionellt hantverk i en verkstadsliknande miljö för skapande. Namnet Makerspace ses också som besläktat med synonymer som tech verkstad, FabLab och Hackerspace. Kärt barn har många namn!