Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.
Du gjorde en kopia av listan \"{0}\". Den heter \"{1}\".

Vi ber om ursäkt för eventuella störningar på vår webbplattform.

Just nu är det problem att ringa in till vår kundtjänst, vänligen skicka ett mejl till kundtjanst@lekolar.se så ringer vi upp dig när vi har möjlighet.

Headerbild_fjärilar_1200x500_2023.jpg

Odla fjärilslarver i skolan och förskolan

Köp fjärilslarver till fjärilsuppfödning och följ sedan när de utvecklas till färdiga tistelfjärilar. Genom att föda upp fjärilar får hela förskolan eller skolan följa en av naturens mest fascinerande processer. Under några veckor utvecklas fjärilslarverna till flygande tistelfjärilar i den medföljande buren. Skapa er egen fjärilsfarm genom att beställa ett fjärilskit med fjärilslarver. Det är ett enkelt och roligt sätt att uppfylla en del av läroplanens mål. Både förskolebarnen och skolans elever får möjlighet att utforska, dokumentera och samtala om naturvetenskap. I den kompletta satsen ingår ett fjärilshus, en värdekupong med kod för erhållande av en burk med fem fjärilslarver samt utförliga instruktioner på svenska.

Hur köper man fjärilslarver?
Beställ ett startkit eller en endast påfyllnadsburken med larver. Försändelsen med bur och värdekupong eller bara värdekupong skickas till den adress som du har angivit. När du har fått hem din värdekupong ska du registrera den värdekod som står på blanketten. Detta görs på www.insectlore.co.uk. Här ska du även ange vilket datum du vill att larverna ska skickas från England. Ungefär en vecka efter det datum du har valt så levereras larverna. Här finner du en guide från våra vänner på Hands-On Science om hur du går tillväga.

Hur odlar man fjärilar?
Vid leveransen ligger fjärilslarverna förpackade i en liten burk. Placera burken med fjärilslarver och mat så alla kan se den. Låt locket sitta kvar under hela larvstadiet, annars kan det komma in bakterier. Maten som finns i burken räcker för hela larvstadiet. Under ca 10 dagar får ni nu följa hur larverna äter och växer. Sedan börjar de sätta sig i locket för att bli puppor, då lyfter du över burklocket till den medföljande fjärilsburen. Inom ytterligare ett par veckor flyger fjärilarna fritt.

När odlar man fjärilar?
Fjärilar går att odla hela sommaren och kan bli en rolig och spännande aktivitet på både fritids och förskolan. Men för skolorna som har skolavslutning i juni rekommenderar vi att ni beställer hem startkit eller påfyllnadskit, men sedan väntar med att boka leverans av era larver till augusti när ni åter är på plats. Så, tänk på att lov och långhelger inte bör sammanfalla med fjärilsodlingen. Beräkna en utvecklingstid på mellan 3-5 veckor (temperaturberoende) från det att ni fått era larver. Larverna skickas med post från vår leverantör InsectLore i England.

Arbeta tematiskt och ämnesöverskridande
Arbeta gärna tematiskt och ämnesöverskridande under perioden. Låt barnen eller eleverna studera och dokumentera processen. Varför inte placera ut en webbkamera och streama processen live på hemsidan? Eller låt alla gissa vilken dag och tid den första fjärilen kläcks. Vissa skolor och förskolor gör till och med ett litet event när fjärilarna slutligen släpps fria.

KÖP FJÄRILSLARVER

 • Fjärilar, startkit

  Fjärilar, startkit

  Art.nr: 56392
  Låt hela förskolan eller skolan följa en av naturens mest fascinerande processer. Under några veckor utvecklas fjärilslarverna till flygande tistelfjärilar i den medföljande buren. Att beställa en fjärilssats är ett enkelt och roligt sätt att uppfylla en del av läroplanens mål för både skola och förskola. I den kompletta satsen ingår ett fjärilshus, en värdekupong med kod för erhållande av en burk med fem larver från tistelfjärilen samt utförliga instruktioner på svenska. Fjärilshuset tillsammans med värdekupongen skickas direkt. Burken innehåller tillräckligt med mat för larvernas hela utveckling. Placera den förberedda burken med larver och mat så alla kan se den. Efter cirka 1–2 veckor har larverna blivit puppor. Då lyfter du över burklocket till den medföljande fjärilsburen, och inom ytterligare ett par veckor flyger fjärilarna. Släpp sedan ut fjärilarna på en lämplig plats och följ dem i det fria! OBS! Förutom fjärilshuset är detta är endast en värdekupong med en kod. Fjärilarna beställs från www.insectlore.co.uk och man använder då koden som betalning. Där kan man önska ett leveransdatum för fjärilslarverna. Beställ alltså detta set med koden i god tid.
  751,00 kr
 • Fjärilar, endast larver

  Fjärilar, endast larver

  Art.nr: 140516
  Ca 1 veckas leveranstid. Beställ senast onsdagar kl. 12 för leverans tisdag/onsdag följande vecka. En påfyllnad med 5 fjärilslarver som passar dig som redan har ett fjärilshus. Burken innehåller tillräckligt med mat för larvernas hela utveckling. Efter cirka 1–2 veckor har larverna blivit puppor och kan lyftas över till fjärilsbur, art nr 140515. Släpp sedan ut fjärilarna på en lämplig plats och följ dem i det fria. OBS! Larverna levereras direkt från vårt lager. Om annat leveransdatum önskas måste detta anges. Bur ingår ej, köpes separat. Inga leveranser från oktober till februari.
  432,00 kr
 • Ut i naturen förskola

  Ut i naturen förskola

  Art.nr: 55138
  Ett stort set med hög kvalitet som ger barnen möjlighet att utforska djur och växter både på land och i vatten. Innehåller 15 förstoringsburkar, 15 förstoringsglas, 10 transparenta och återförslutningsbara insamlingspåsar, 10 håvar (45 cm), 4 transparenta hinkar, 1 akvarium, 5 silar och 50 filmkort för att plasta in t.ex. växter.
  2.404,00 kr
 • Ut i naturen skola

  Ut i naturen skola

  Art.nr: 55139
  Ett stort set av hög kvalitet som ger eleverna möjlighet att utforska djur och växter i först och främst vatten. Innehåller 15 förstoringsburkar, 5 transparenta och återförslutningsbara insamlingspåsar, 1 akvarium, 5 silar, 1 vattenhåv, 1 skaft till håven, 2 fp med pH-papper och 10 finmaskiga håvar.
  6.074,00 kr


Ladda ner och skriv ut en gratis poster med fjärilens livscykel och anatomi

Fjärilens livscykel är en fascinerande process som är spännande att följa tillsammans med barnen i skolan och förskolan. Under bara några veckor utvecklas fjärilslarverna till flygande fjärilar. Tillsammans med illustratören IsaForm har vi tagit fram en poster som du kan ladda ner, skriva ut och använda i undervisningen när ni pratar om fjärilens livscykel och anatomi i skolan och förskolan.

Klicka här för att läsa mer och ladda ner fjärilspostern!

Gratis fjärilsposter att ladda ner


FJÄRILSLABB - Följ Tistelfjärilens livsstadier!
Titta gärna på vårt inspelade webbinar om fjärilar. Under en timme visar vi hur lätt och spännande det är att odla fjärilar i skolan eller förskolan. Vi går igenom Tistelfjärilens olika steg som i verkligheten tar 3-5 veckor. Allt från att ni tar emot larverna på posten till att ni kanske öppnar fönstret och släpper ut de vackra fjärilarna i friheten. Detta webbinar är för dig som lärare och pedagog som är nyfiken på att odla fjärilar och kanske aldrig tidigare gjort det. Men också för dig som har haft fjärilar förut, men vill fräscha upp dina kunskaper och få lite mer inspiration.

 

Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.