Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.
Du gjorde en kopia av listan \"{0}\". Den heter \"{1}\".

Vi ber om ursäkt för eventuella störningar på vår webbplattform.

Just nu är det problem att ringa in till vår kundtjänst, vänligen skicka ett mejl till kundtjanst@lekolar.se så ringer vi upp dig när vi har möjlighet.

Ladda ner gratis material om fjärilens anatomi och livscykel

Ladda ner och skriv ut en gratis poster med fjärilens livscykel och anatomi 

Fjärilens livscykel är en fascinerande process som är spännande att följa tillsammans med barnen i skolan och förskolan. Under bara några veckor utvecklas fjärilslarverna till flygande fjärilar.

Tillsammans med illustratören IsaForm har vi tagit fram en poster som du kan ladda ner, skriva ut och använda i undervisningen när ni pratar om fjärilens livscykel och anatomi i skolan och förskolan.

Ladda ner postern med vit bakgrund
Ladda ner postern med gul bakrund

Fjärilen-anatomi_gul.png

Klicka på bilden och ladda ner postern så att du kan skriva ut den!

 

Fakta om tistelfjärilens livscykel

Fjärilens livscykel består av fyra stadier: ägget, larven, puppan och den vuxna fjärilen.

Ägget
Tistelfjärilens livscykel börjar när en vuxen fjäril lägger ägg på växter eller andra ytor som larven kan äta från när den kläcks. Tistelfjärilens ägg är små som knappnålshuvuden och skimrar i grönt.

Larven
När ägget kläcks kommer en larv fram. Larven äter kontinuerligt för att växa och förbereda sig för nästa steg i sin utveckling. Den ömsar skinn eftersom den växer och inte längre får plats i sitt gamla skinn. 

Puppan
Efter cirka 1–2 veckor går larven in i puppstadiet genom skinnet på  ryggen spricker och puppan (som formats under skinnet) blir synlig. Därefter tar det ytterligare ca 6 timmar innan puppan hårdnat. Inuti puppan händer fantastiska saker. Alla larvens kroppsdelar bryts ned och omfördelas till helt nya vävnader och organ. Fettceller omvandlas till vackra färgnyanser för att användas i vingarna. Larvens matsmältningskanal som tidigare brutit ned blad, omvandlas till en matsmältningsapparat som endast kan ta till vara blommornas nektar. Mångfasetterade ögon med stark skärpa bildas. Allt detta och mycket mer såsom antenner, sugsnabel och andra munorgan, nybildas under loppet av 10 dagar.

Den vuxna fjärilen
När fjärilen är färdigbildad spricker puppan och fjärilen kryper ut. Vingar och kropp kommer snabbt fram och fjärilen sätter sig så att vingarna kan hänga ned och torka. Samtidigt som blod pumpas ut i vingarna börjar fjärilen ett rytmiskt sågande med de två delarna av sugsnabeln. Det gäller att foga ihop dessa delar medan de ännu är mjuka och formbara. När fjärilen väl fått ihop en liten del, går det lätt att foga samman resten, ända ned till den fina spetsen. Inom två till tre timmar är fjärilen redo att flyga!

Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.