Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.
Du gjorde en kopia av listan \"{0}\". Den heter \"{1}\".

Vi ber om ursäkt för eventuella störningar på vår webbplattform.

Just nu är det problem att ringa in till vår kundtjänst, vänligen skicka ett mejl till kundtjanst@lekolar.se så ringer vi upp dig när vi har möjlighet.

 

Mer studiero med Elmemodellen

Elmemodellen är en undervisnings- och inredningsmodell som är skapad av Eva-Lena Brafield tillsammans med kollegorna på Elmeskolan i Älmhult. Elmemodellen växte fram i samband med att skolan hade stora problem med kränkningar, oro och hemmasittare. Under 2018 startade de därför upp ett förbättringsarbete. Personalen gick kurser för anpassad lärmiljö, inriktade på att skapa arbetsro, metoder som används av den anpassade skolan och som visat sig ge goda resultat för elever med NPF-diagnos. Efter införandet av det unika arbetssättet Elmemodellen i januari 2019 ser man förbättrat studieresultat, nöjdare lärare och betydligt färre kränkningar på skolan. Lekolar blev involverade i ett tidigt skede och fick möjlighet att specialisera oss och produktutveckla möbler enligt modellen. Här presenterar vi hur ett klassrum inrett enligt Elmemodellen kan se ut. 

Under 2023 besökte vi Elmeskolan för att intervjua lärare och elever tillsammans med grundaren av Elmemodellen. Vi fick också träffa terapihunden Sami och prata kompensatoriska hjälpmedel med mentorn Julia. Läs mer om besöket i vår folder HÄR eller lyssna på den filmade intervjun. Vill du beställa hem ett fysiskt exemplar av foldern? Vänligen kontakta vår kundtjänst på kundtjanst@lekolar.se.

 

Headerbild_magasin_1200x400.jpg

 

 

Med frihet och ro i fokus

Såhär ser ett av alla klassrum på Elmeskolan ut, inrett enligt Elmemodellen. Längst fram i klassrummet finns presentationsytan som används för genomgångar och presentationer. Lektionen startar på denna yta där barn och lärare samlas för att gå igenom vad varje elev ska fokusera på. Vikten av frihet är väldigt central i Elmemodellen. Barnen ska ha möjlighet att välja vart de vill arbeta och vad de vill arbeta med under lektionen. En del barn vill sitta kvar på mattan medan andra väljer samlingsbordet, dessa två alternativ skapar närhet till läraren. Andra väljer att sätta sig vid sin arbetsplats där skärmar och hörlurar ger ökad fokus och koncentration.

 

 

1. Presentationsytan
Presentationsytan är möblerad med soffa Partsittpuff Volt och hålls samman av matta Rossini. Läraren har ingen kateder utan använder ståpulpet Elling whiteboard och projektor vid presentationen.

2. Samlingsbordet
Centralt placerat i klassrummet står ett ovalt Bord 12:38 med ljuddämpande linoleumyta och Stol Matte på medstativ som avger minimalt med ljud. Vid bordet finns oftast läraren för att hjälpa enskilda elever eller för att ha en genomgång för en mindre grupp. Detta skapar trygghet för de elever som jobbar bäst nära läraren.

3. Arbetsplatsen
Utmed väggarna har varje elev en egen arbetsplats tack vare Skolbänk Mandal. Den ljuddämpande bordsytan tillsammans med den inbyggda förvaringen dämpar ljudet och tar bort springet. Stol Matte gas på hjul gör att eleverna snabbt kan svänga ut från sin plats när läraren söker elevernas uppmärksamhet eller tvärt om. Den ljudabsorberande golvskärmen Elme, även kallad "Elmeskärmen", skapar avgränsning och kan fungera som en personlig anslagstavla för bilder och scheman.

 

 

Terapihunden Sami

På skolan finns sedan en tid tillbaka även terapihunden och labradoren Sami. Eva-Lena som är grundare av Elmemodellen är ägare till Sami och har tränat honom sedan han var en valp. Han finns som ett välkommet inslag på skolan för att lugna och ge trygghet och kärlek till både barn och elever. Något som är väldigt uppskattat och behjälpligt, särskilt för barn med någon form av NPF-diagnos. 

 

 

Ett hav av hjälpmedel

En stor del av Elmemodellen handlar om att tillgodose varje barns behov och möjlighet till utveckling. Här blir de kompensatoriska hjälpmedlen viktiga. För många lärare handlar det om att från början engagera eleverna till att bidra till ett klassrumsklimat som är tryggt, dämpat och förlåtande. Med det i grunden behövs inte alltid hjälpmedel. Men finns det ett behov har varje klassrum enkel tillgång till detta. Vissa elever behöver stänga av ljudet med hörselkåpor och andra behöver läslinjaler för att fokusera. Barn med aggressioner kan använda kramkudden medan de som har mycket spring i benen har stor nytta av den tunga sköldpaddan. Känslohanteringsstenarna används för att öka tryggheten och koncentrationen. Här hittar du alla våra kompensatoriska hjälpmedel som med enkelhet förvaras i Wille förvaringsvagn

 

 

Möten i hallen

På skolan finns två rymliga och ljusa hallar med plats för olika typer av möten. Här kan eleverna hänga på rasten, tillsammans eller enskilt. Våra Fixa hus på hjul fungerar som ljuddämpande krypin där barnen kan krypa upp med en bok eller telefonen. Vissa hus erbjuder dessutom förvaring undertill. Modulsoffan Snake tillsammans med pelarbord Loke fungerar som små öar där barnen kan träffas för att prata om dagen. I fåtöljen Size och vid pelarbord Cross sitter en av lärarna på Elmeskolan. 

 

 

Fritidshäng och studieyta

På fritids finns det gott om plats för både studier och roliga aktiviteter. Med Fixa boklåda kan böckerna enkelt frontas på olika sätt för att väcka läslusten. I nära anslutning finns en hängyta i varma färger som bjuder in till en stunds läsning eller häng med kompisarna. Här syns pelarbord Cross tillsammans med matta Rossini, fåtöljen Loop och modulsoffan Snake. Hörnsoffan Sigma med möbeltyget Era i ljusrosa är tillsammans med sittpuffarna Ross placerade i hörnet av det bakomliggande grupprummet. Ljudabsorbenterna Absoform sänker både ljudnivån och blir en fin dekor på väggen.

 

 

Skaparlust i bildsalen

Vem vill inte sätta sig ner och skapa här? Elmeskolans bildsal har en harmonisk bas där vitt, grått och trä är återkommande inslag. Accentfärgen rosa på bord 12:38 och stol Matte skapar en levande och kreativ känsla. Här finns plats för skapande i alla dess former som underlättas med den lilla materialvagnen!

 

Tips på produkter för att inreda enligt Elmemodellen

 • Stol Matte gas liten sits silverstativ

  Stol Matte gas liten sits silverstativ

  Med gasfjäder. Levereras omonterad. Sitthöjd: steglöst ställbar 38-51 cm. Sitsmått: 36x35 cm. Vikt 7 kg. Sits och rygg i högtryckslaminat. Tillval: sits klädd i tyg Xtreme Padang YS145 (100 % polyester).
  Pris från:
  2.183,00 kr
 • Hörselkåpa

  Hörselkåpa

  Art.nr: 25110
  Hörselkåpor med justerbar vadderad bygel. Lätta och har en bekväm passform med skonsamt tryck.
  584,00 kr
 • Golvskärm Elme H110xB60 cm tyg Cara

  Golvskärm Elme H110xB60 cm tyg Cara

  Köp till fötter.
  Pris från:
  3.031,00 kr
 • Golvskärm Elme H110xB135 cm tyg Cara

  Golvskärm Elme H110xB135 cm tyg Cara

  Köp till fötter.
  Pris från:
  4.173,00 kr
 • Bord 12:38 BX akustik optimal linoleum halvrunt 120-90 cm silverstativ

  Bord 12:38 BX akustik optimal linoleum halvrunt 120-90 cm silverstativ

  Bordsskiva med ljuddämpande yta i linoleum och ljudabsorbent på undersidan. Ställbara tassar för anpassning till ojämna ytor. Stativet lackerat i silver RAL 9006.
  Pris från:
  8.076,00 kr
 • Stol Matte sh 50 cm liten sits silverstativ

  Stol Matte sh 50 cm liten sits silverstativ

  30 % rabatt avdragen. Gäller t.o.m. 2024-05-31, ej ytterligare rabatter.
  Pris från:
  1.457,00 kr
 • Åkstol Palett hög

  Åkstol Palett hög

  Ryggstöd finns som tillval. Ställbar sitthöjd 40–53 cm. Totaldiameter på sits 32 cm. Totaldiameter på fotkryss 55 cm. Sits i konstläder med stoppning.
  Pris från:
  2.820,00 kr
 • Ryggstöd Cirkus/Palett

  Ryggstöd Cirkus/Palett

  Art.nr: 35532
  Ryggstöd i skiktlimmat högtryckslaminat för optimalt stöd av rygg på våra åkstolar Cirkus och Palett.
  539,00 kr
 • Soffa Part 120 inkl tyg

  Soffa Part 120 inkl tyg

  Sektionssoffa. Totalmått: B120xH80 cm. Sitthöjd 42 cm. Sittdjup 60 cm. Stoppning i kallskum. Klädd i standardtyg X2. Kopplingsbeslag ingår. Metallben, RAL9006.
  Pris från:
  10.259,00 kr
 • Sittpuff Volt rund inkl tyg

  Sittpuff Volt rund inkl tyg

  Mått: ø 44 cm. Sitthöjd 51 cm. Kallskum. Inklusive fyra små tassar. Klädd i standardtyg X2.
  Pris från:
  3.458,00 kr
 • Fatboy stonewashed original

  Fatboy stonewashed original

  Fatboy följer din kroppsform för maximal komfort men håller ändå formen tack vare sin högkvalitativa EPS-fyllning. Mått: L180xB140 cm.
  Pris från:
  4.301,00 kr
 • Matta Rossini rund ø 250 cm

  Matta Rossini rund ø 250 cm

  Matta i 100 % polyamid, skuren lugg 6 mm, total höjd 8 mm. ø 250 cm. Halkfri baksida av latex. Langetterad. Kan användas på torra värmegolv.
  Pris från:
  9.068,00 kr
 • Ståpulpet Elling

  Ståpulpet Elling

  30 % rabatt avdragen. Gäller t.o.m. 2024-05-31, ej ytterligare rabatter.
  Pris från:
  3.248,00 kr
 • Skrivtavla med aluminiumram 350x120 cm

  Skrivtavla med aluminiumram 350x120 cm

  Skrivtavla med aluminiumram som går att få med olika ytor. Svart, blå och grön är för kritor. Vit är med glasemaljerad plåtyta för whiteboardanvändning. Grå plasthörn. Pennhylla och beslag för väggmontering medföljer. Magnetisk.
  Pris från:
  10.745,00 kr
 • Time Timer® Stor

  Time Timer® Stor

  Art.nr: 53240
  En mycket smart och konkret klocka som tydligt visar hur lång tid man har på sig, eller hur lång tid det är kvar. Ställ in det röda fältet på önskad tid, t.ex. 30 min. Det röda fältet minskar sedan i klockans riktning. Inställningsbar från 0-60 min. Denna stora modell passar utmärkt att hänga på väggen, på whiteboartavlan, eller att använda fristående i klassrummet. 1 st AA-batteri krävs, ingår ej. Ljudlös nedräkning. På/av-knapp för alarm på baksidan. Mått: 30x30 cm. Material: ABS, PC och PVC.
  1.123,00 kr
 • Wille förvaringsvagn liten

  Wille förvaringsvagn liten

  Art.nr: 73191
  30 % rabatt avdragen. Gäller t.o.m. 2024-05-31, ej ytterligare rabatter.
  4.473,00 kr
 • Tung sköldpadda

  Tung sköldpadda

  Art.nr: 118774
  Ett 2-i-1-hjälpmedel för att få en högre kroppsmedvetenhet, känna lugn och kunna fokusera. Sköldpaddan kan användas med skalet på, i knät eller på bröstet. Eller lägger man skalet i knät och har kroppen runt nacken. 15-20 min per gång är rekommenderad tid. Vikt 2 kg. Med denna glänsande och tunga ödla infinner sig lugn och ro att ta sig an uppgiften framför sig. Ödlan kan hängas runt nacken, läggas i knät eller på bröstet om man ska vila. Vikt 2 kg. Ca 50 cm lång. PVC-fri. Den kan tvättas försiktigt med en mild tvål, obs vrid inte.
  1.682,00 kr
 • Kramkudde

  Kramkudde

  En 25 cm mjuk kramkudde att trycka in händerna i och krama så hårt man vill. Med denna i famnen kommer känslan av trygghet, lugn och värme. PVC-fri. Handtvättas och lufttorkas.
  Pris från:
  871,00 kr
 • Läs- och skrivhjälp, paket

  Läs- och skrivhjälp, paket

  Art.nr: 132736
  51 delar. Ett komplett paket produkter som stöder läsning och skrivning. Innehåller: 26 penngrepp, 10 läslinjaler, 10 läslinjaler med pil, 4 fingerfokuseringar och en visktelefon.
  1.234,00 kr
Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.