Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.
Du gjorde en kopia av listan \"{0}\". Den heter \"{1}\".

Vi ber om ursäkt för eventuella störningar på vår webbplattform.

Om du upplever att vår webbshop är långsam är du varmt välkommen att kontakta oss på kundtjänst@lekolar.se eller 0479-199 00 så hjälper vi dig gärna.

Pressmeddelande 2022-10-25

På bild: Vår hållbarhetschef Pierre och vår hållbarhetsspecialist Hanna. Tillsammans med övriga personer i sitt hållbarhetsteam ser dem till att Lekolar hela tiden är på tårna med vårt viktiga miljö- och hållbarhetsarbete.  


Strängare krav ger giftfriare förskola

Lekolar är marknadsledande leverantör till förskolor och skolor i Norden. Därför är man väl förberedd när Upphandlingsmyndigheten nu ytterligare höjer kraven på produkter inom ramen för Giftfri förskola.

Många kommuner har tydliga policys när det gäller en förskola utan miljö- och hälsofarliga ämnen. Den statliga upphandlingsmyndighetens direktiv för produktgruppen Giftfri förskola är en ledstjärna i detta arbete. Direktiven har vuxit fram i en nära dialog med leverantörerna.

Lekolars hållbarhetschef Pierre Lennartsson har suttit med i myndighetens dialoggrupp sedan starten 2015.

– Nu har alltså myndigheten skruvat åt tumskruven och höjt kraven. Man har bland annat klarlagt omfattningen och tydligt delat upp vilka krav som gäller för olika produktområden, berättar Pierre som är övertygad om att förändringen kommer att förenkla för alla.

De tre nya kriteriegrupperna är Produkter – CE-märkta som leksaker, Skapandematerial och Idrottsmateriel – bollar samt yoga- och träningsmattor. Dessutom ställs det högre krav på materielinnehållet.

– Från och med nu tillåts exempelvis inte klorerad plast, det vi kallar PVC, i produkter som är märkta Giftfri förskola. Det är ett stort och viktigt steg.

En annan förändring är att de tidigare tre kravnivåerna för Leksaker, skapandematerial och idrottsmateriel minskas ner till två – Basnivå och Avancerad nivå.

– Den tidigare Spjutspetsnivån behövs helt enkelt inte längre. De båda andra nivåerna når nu, i och med detta nya direktiv, upp till samma höga krav. När det gäller möbler finns spjutspetsnivån kvar, förklarar Pierre.

Lekolar har redan hunnit förändra sin uppförandekod, så att den är förenlig med de nya kraven, och märker nu om aktuella produkter.

De nya kravnivåerna 

Leksaker, skapandematerial och idrottsmaterial

Läs mer på Upphandlingsmyndighetens hemsida.

Grundsymbol_200x200.jpgAvancerad_200x200.jpg 

Möbler

Läs mer på Upphandlingsmyndighetens hemsida.

Grundsymbol_200x200.jpgAvancerad_200x200.jpgSpjutspets_200x200.jpg

Pressmeddelande 2020-09-07


Två steg till – mot en giftfri förskola

Lekolar var pionjärer i arbetet för en giftfri förskola. Genom att nu införa ytterligare två symboler vill man förtydliga och förenkla upphandlingsprocessen. 

Lekolar är Skandinaviens marknadsledande leverantör av möbler, leksaker och förbrukningsmaterial till förskola och skola. Tusentals av företagets produkter uppfyller Upphandlingsmyndighetens krav för Giftfri Förskola.  

– Vi har sedan länge märkt upp dessa produkter med symbolen Giftfri Förskola. Det har gjort det enklare för alla parter i en ofta relativt komplicerad upphandlingsprocess, förklarar Lekolars miljöchef Pierre Lennartsson. 

Nu inför Lekolar ytterligare två märkningar för att motsvara Upphandlingsmyndighetens tre kravnivåer inom ramen för Giftfri Förskola. Berörda produktområden är leksaker, möbler och hobbymaterial, avsedda för barn, samt garn och tyger.

– Myndighetens kravnivåer för Giftfri Förskola kallas Bas, Avancerad och Spjutspets. Att märka produkterna med symboler motsvarande dessa tre nivåer förtydligar och förenklar processen för både kunder, upphandlare och anbudsgivare, säger Pierre Lennartsson som själv sitter med i Upphandlingsmyndighetens expertgrupper för nämnda produktområden.

Som ansvarsfull marknadsledare har Lekolar sedan länge varit föregångare när det gäller mer handlingskraftiga insatser för hållbar utveckling, etisk handel och socialt ansvar.

– Vi har nu som ambitiöst mål att inom en tioårsperiod faktiskt halvera våra klimatutsläpp. Till verktygen hör livscykelanalyser för att få kontroll över produkternas miljöprestanda, samt en klimatsmart produktutveckling med fokus på återbruk och återvunna material, säger Pierre Lennartsson. 


Läs mer om Giftfri Förskola här och få hjälp med att komma igång med arbetet mot en mer giftfri förskola här.


På Lekolar sätter vi alltid pedagogiken och flexibiliteten i fokus. Vi erbjuder ett stort sortiment för både skolan och förskolan - allt från skolmöbler och lekplatsutrustning till barnvagnar, pärlor, spel, lego, lim, pussel, programmering för skolan och förskolan, pedagogiska leksaker och pyssel för barn. Majoriteten av våra produkter inom tillämpningsområdena leksaker, skapandematerial och skolmöbler uppfyller Upphandlingsmyndighetens krav för Giftfri förskola.
Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.